FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Speel naar je mogelijkheden!

04-06-2018

2 reacties


Invloed van een trainer
Laat ik direct met de deur in huis vallen: ik vind dat de invloed van een trainer op het verloop van een wedstrijd wel eens wordt overschat.

Natuurlijk heeft de ‘Liverpool-aanpak’ van Pepijn Lijnders NEC echt schade aangericht, en heeft Gert Jan Verbeek met de ‘Methode-hork’ een belangrijke bijdrage aan de degradatie van FC Twente geleverd. En heeft Diego Simeone een killersmentaliteit bij Atletico Madrid gebracht die zijn weerga nauwelijks kent. Maar dit zijn uitzonderingen.

En natuurlijk weet ik dat een goede wissel tijdens een wedstrijd het verschil tussen ‘net wel’ of ‘net niet’ kan maken. Maar als ik naar dit soort situaties kijk, dan is dat toch eerder uitzondering dan regel. Wat levert het per saldo op? Ik vond Ten Hag minder logisch wisselen dan De Jong. Toch is Ten Hag de meest-succesvolle trainer uit de geschiedenis van FC Utrecht. En zakte het bij De Jong aan het einde van het seizoen weg. Vermoeidheid? Mogelijk! In dat geval al iets waar een trainer nauwelijks grip op heeft.

Observatie in dit seizoen seizoenhelft
Laat ik nu helemaal bij FC Utrecht houden. Na de winterstop was het voetbal naar mijn mening attractiever dan voor de winterstop. Dat blijkt ook wel uit de zelf gescoorde goals: FC Utrecht maakte er afgelopen seizoen in de eredivisie 58. Daarvan vielen er 27 onder Ten Hag en 31 onder De Jong.

Attractiever voetballen maakt de kans op tegengoals groter. Dat blijkt niet helemaal te kloppen, want van de 53 tegengoals vielen er 28 onder Ten Hag en 25 onder De Jong. Hier kan ik enigszins manipulatief een statistische truc toepassen en één extreme schrappen: de tweede helft tegen PSV. Dat scheelt alleen vijf tegengoals (want op basis van de ruststand zou FC Utrecht al verliezen en het scoorde zelf niet na rust). In dat geval is de stand 23 onder Ten Hag en 25 onder De Jong. Geen overtuigend bewijs? Zeker! Maar tien tegengoals in vier play off-duels….

Wat leverde het attractievere voetbal op het scorebord in punten op? Van de 54 behaalde punten werden er 28 voor de winterstop bijgeschreven. En erna dus 26. Mijn eerste conclusie: het attractievere voetbal heeft minder punten opgeleverd. En uiteindelijk kijkt toch iedereen eerst naar dat scorebord. Ik houd het genuanceerd, en denk dat De Jong iets te ver is doorgegaan met aanvallend voetbal. Daar konden de speler net niet meer mee uit de voeten.

Aanwinsten tot nu toe
Nu heeft De Jong wat mij betreft alleen al als credit dat hij na aanstelling van de nieuwe staf een hele korte voorbereiding op de tweede seizoenhelft had. Het aanpassen van een spelwijze kost tijd. Daarom vind ik de interessant om de aanwinsten tot nu toe eens beter te bekijken:

Leon Guwara: een linksbenige linksback (die ook links centraal uit de voeten kan). Het linksbenige is een must, want na de winterstop stonden er met Klaiber, Troupée, Janssen, Leeuwin, Dumic en Van der Maarel (in wisselende samenstellingen) uitsluitend geboren rechtspoten in de verdediging. Guwara heeft een goede voetbalopleiding in Duitsland gehad, en ik hoop dat hij daarmee wat toevoegt. Want als hij bijvoorbeeld vergelijkbaar is aan Louis Nganioni, dan zou een goede back uit de Jupiler League waarschijnlijk meer toevoegen.

Joris van Overeem: een voetballer die ik graag aan het werk zie. Hij heeft veel diepgang, en speelde soms noodgedwongen ook als vleugelaanvaller. Maar geen geboren meeverdediger.

Simon Gustafson: is een goede ‘tien’. Voor mij betreft heeft Van de Streek daar de voorkeur. Linkspoot Gustafson kan daarom ook linkshalf spelen, maar is geen box-to-box speler.

De komst van Othman Boussaid lijkt een kwestie van tijd. Toevallig las ik een paar weken geleden wat over hem. Hij is een aanvallend ingestelde middenvelder die ook als vleugelaanvaller kan spelen.

Mijn eerste conclusie op basis van drie zekere (en één zeer waarschijnlijke) aanwinsten: het accent ligt meer op de aanval dan op de verdediging. Met het vertrek van Ayoub en Labyad logisch, maar ik heb op dit moment wel mijn vraagtekens bij de balans in de selectie.

Speel naar je mogelijkheden!
Maar….. ik zie in de huidige selectie wel iets dat van onschatbare waarde kan worden: de aanwezigheid van de rascontrolerende middenvelders Anour Kali en Rico Strieder. Mijn oproep aan Jean-Paul de Jong is met die wetenschap:

Speel naar de mogelijkheden die je hebt!

Door Strieder en Kali in een 1-4-2-3-1 uitgangssysteem te zetten, kun je enerzijds de defensie ontlasten met de twee controleur - dat geeft misschien de keeper ook meer vertrouwen. De drie middenvelders kunnen dan aanvallend spelen. Met Van Overeem, Gustafson, Van de Streek, Emanuelson en waarschijnlijk Boussaid zijn daar voldoende mogelijkheden. Helemaal voorin is er plek voor één echte spits. Om die positie kunnen Dessers (goaltjesdief) en Makienok (breekijzer, misschien een type Björn Johnson) strijden.

Mocht het wedstrijdverloop of de tegenstander er aanleiding voor geven, dan is schakelen naar 1-4-4-2 met ofwel een ruit (een controleur en een aanvallende middenvelder) ofwel een kom (twee controleurs, geen aanvallende middenvelder) ook nog relatief snel toe te passen. Hier heeft een trainer wel enige invloed en het is spelen naar de mogelijkheden!

N.B.
Mijn verwachting is dat Gyrano Kerk deze zomer vertrekt. En als Bahebeck blijft, dan wil ik eerst wel eens zien hoe fit hij is. Hij heeft namelijk een stevige blessurehistorie.

Foto: FCUPhoto

Was getekend,
Stadskijker Y1611

Reacties

Bij dit bericht zijn 2 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
Willem IIFC Utrecht
28 oktober 2018 14:30 uur
Willem II Stadion

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing